Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που νιώθουν ότι η δουλειά τους δεν λαμβάνει την απαραίτητη αναγνώριση. Θεωρούν ότι δεν εκτιμώνται όσο θα έπρεπε, οι επιτυχίες τους περνούν απαρατήρητες, και ένα ποσοστό από αυτούς πιθανότατα να έχει δίκαιο. Για αυτούς λοιπόν, το πέρασμα του χρόνου κάνει την εργασιακή ρουτίνα ολοένα και πιο αποπνικτική.

Η ερώτηση είναι, τι μπορείς να κάνεις εάν βρεθείς σε αυτή τη θέση;

Καταρχάς, σκέψου την απόδοσή σου μέχρι στιγμής. Τις αποτυχίες σου επίσης, εκτός από τις επιτυχίες σου. Βρίσκεσαι όντως σε μια κατάσταση όπου οι ικανότητες και η προσφορά σου δεν είναι ανάλογες της αντιμετώπισης που λαμβάνεις;

business-1477601_1280

Για να σε βοηθήσουμε, εδώ θα βρεις 10 σημάδια που πιθανόν να μαρτυρούν αυτό που νιώθεις:

  1. Ο μάνατζερ σου δεν σε βοηθά να εξελιχθείς (feedback, στήριξη, καθοδήγηση)
  2. Δεν πληρώνεσαι όσο θα έπρεπε
  3. Δεν σου έδωσαν την προαγωγή που άξιζες
  4. Δεν ζητούν τη γνώμη σου ή τις ιδέες σου
  5. Η βοήθεια που ζητάς αγνοείται
  6. Δεν σε εμπιστεύονται
  7. Ακούς μόνο παράπονα, ποτέ μπράβο
  8. Δεν σε περιλαμβάνουν στις αποφάσεις
  9. Μαθαίνεις τα νέα τελευταίος/α
  10. Δεν σου δίνουν τα απαραίτητα εφόδια για να δουλέψεις

Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε πιθανότατα θα πρέπει να αρχίσεις να αναζητάς τον επόμενο σου εργοδότη.

Κι αυτό γιατί η καριέρα ενός ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους υπεύθυνούς του και τους υπεύθυνους των υπευθύνων του. Πολλοί υπάλληλοι προσπαθούν, μέσα από σκληρή δουλειά, σεμινάρια, διπλώματα ή μάστερ να γίνουν καλύτεροι στη δουλειά τους, να εντυπωσιάσουν τους μάνατζερ τους και να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην εταιρεία.

Το θέμα όμως εδώ είναι η εικόνα που έχουν ήδη οι μάνατζερ τους γι’ αυτούς. Μπορεί να αλλάξει; Και ειδικά, μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο; Σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας Psychology Today, το να αλλάξει κάποιος γνώμη είναι αρκετά δύσκολο, κι αυτό επειδή τα δεδομένα, όσο και να βασίζονται στην πραγματικότητα, από μόνα τους δεν σημαίνουν κάτι. Ο άνθρωπος τείνει να συνδυάζει, ή να επεξεργάζεται αν προτιμάτε, τα δεδομένα με τα αισθήματα του, τα ένστικτα του και προηγούμενες εμπειρίες του, οτιδήποτε μπορεί να δώσει νόημα στα δεδομένα.

face-535769_1920

Ένας άλλος λόγος, είναι ότι το ανθρώπινο μυαλό δουλεύει έτσι, ώστε να κτίζει ένα τοίχο προστασίας από αυτό που θεωρεί σωστό, για να προστατευθεί από τις εξωτερικές ‘επιθέσεις’, δηλαδή τις γνώμες, τις υποδείξεις και τις απόψεις των άλλων. Η γνώμη μας, όπως υποστηρίζει η έρευνα, μας προστατεύει, μας κρατά ασφαλείς, μας βοηθά να επιζήσουμε. Έτσι, καταλαβαίνει κανείς πως το να αλλάξεις τη γνώμη κάποιου για σένα, να κάνεις τον άλλο να δει τα πράγματα από τη δική σου οπτική γωνία, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο.

Περιπτώσεις όπου ο μάνατζερ που πίστεψε και πρόσλαβε ένα άτομο, έχει αποχωρήσει από την εταιρεία, ενώ οι καινούριοι μάνατζερ δεν νιώθουν το ίδιο για αυτό το άτομο, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τα προαναφερόμενα. Ο υπάλληλος βρίσκει τον εαυτό του σε μια θέση όπου καταβάλλει, υπέρ του δέοντος, προσπάθειες, οι οποίες δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Και καθώς τα χρόνια περνούν, αυτό επηρεάζει τόσο την εξέλιξη και ανέλιξη του, όσο και το μισθό του.

Εάν πραγματικά θέλεις να εξελιχθείς και να ανελιχθείς, δούλεψε σκληρά, επένδυσε στην προσωπική σου βελτίωση (σεμινάρια, διπλώματα, μάστερ) αλλά παράλληλα ψάξε και για μια νέα εταιρεία και ένα νέο αφεντικό. Ένα αφεντικό που θα σε προσλάβει επειδή πιστεύει και θέλει να επενδύσει σε εσένα.

Ένα νέο εργασιακό κλίμα, με μεγαλύτερη αναγνώριση και προοπτικές, θα ήταν σίγουρα πιο ευχάριστο για σένα αλλά και πιο εποικοδομητικό όσον αφορά την καριέρα σου.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *